Wojtek Załustowicz

Wojtek Załustowicz

Zwykły człowiek niezwykłego Boga.
Zamiatacz peronów, doręczyciel listów, kierowca, realizator dźwięku, radiowiec, konferansjer, animator, promotor, producent eventów, organizator imprez sportowych, telewizyjnych, festiwali i koncertów. Właściciel zakładów fryzjerskich, agencji reklamowych, pierwszej w Polsce kawiarni rowerowej. Tata Martyny i dziadek Franka.

Jak to się wszystko zaczęło?
Żeglarstwo pojawiło się w moim życiu jak miałem 6 lat i przez kolejne pięć było wielką traumą... TAK! Mój o sześć lat starszy brat, chcąc jeździć do klubu żeglarskiego w pod poznańskim Kiekrzu, musiał zabierać mnie ze sobą – tak kazali rodzice. Bratu nie było to na rękę i wszystkie swoje niepowodzenia sportowe i frustracje życiowe, wyładowywał na mnie. Był to ciężki czas w moim dzieciństwie. Nienawidziłem brata, rodziców, weekendów i wakacji na łódkach w Kiekrzu. Wieczny strach i niechęć do żagli, towarzyszyły mi bardzo długo. Dopiero z czasem, jak dorosłem i zacząłem pływać z rówieśnikami, kiedy trenerzy zaczęli widzieć we mnie talent i pojawiły się pierwsze sukcesy, żeglarstwo regatowe bardziej zaczęło mi się podobać i uwierzyłem w siebie. W klubie poznałem mnóstwo wartościowych i ciekawych osób, gdzie z wieloma z nich utrzymuję kontakty do dziś. To w klubie poznałem trenerów, nauczyłem się jeździć na nartach, zakochałem się po raz pierwszy. Mój pierwszy trener Jasiu Szczyglewski, oprócz mozolnej nauki żeglowania, uczył mnie szacunku, wytrwałości, odwagi i koleżeństwa. Był jak Ojciec i przyjaciel, prawdziwy trener. Kocham go za to do dziś.

Żeglarstwo w różnych formach uprawiam od 45 lat.
Jest to moja pasja, którą zarażam innych, zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym. Doświadczenie zdobywałem w rożnych klubach, na jachtach wyczynowych i turystycznych oraz na desce surfingowej. Pływałem na łódkach regatowych i konstrukcjach kabinowych, po pięknych akwenach Chorwacji, Holandii, Sardynii, Szwecji oraz słonecznej Italii. Jak wspomniałem wcześniej, przez wiele lat rozwijałem swoje umiejętności w zakresie animacji i organizacji imprez. Obecnie, dzięki połączeniu doświadczeń organizacyjnych z miłością do żagli, realizuję się jako instruktor żeglarstwa, w pracy dającej mi ogromną przyjemność i satysfakcję. Od dwóch lat z radością dzielę się swoim czasem, wiedzą żeglarską, oraz znajomością topografii Wielkich Jezior Mazurskich, współpracując ze Szkołą Żeglarstwa Szekla. To w Szekli poznałem Grzegorza Piątkowskiego i Wojtka Nowaka oraz całą rzeszę przesympatycznych instruktorek i instruktorów żeglarstwa.

Dlaczego Fundacja?
Jak poznałem fundację, jej cele i plany, to cofnąłem się do czasów swojego dzieciństwa. Powróciły wspomnienia… Tak, nie jest wstydem przyznać, że wychowałem się w domu, gdzie brakowało miłości, szacunku, braterstwa i ojcostwa. Alkohol zniewolił ojca, praca pochłonęła matkę, która musiała ciężko pracować i zarabiać na czwórkę dorastających dzieci. My z rodzeństwem, jak liście na wietrze, jak bezpańskie psy, samopas zdani jedni na drugich, z wieloma problemami. Strach, ból, tęsknota, płacz – powróciły tamte trudne czasy. Za każdym razem, kiedy Wojtek lub Grzegorz na powitaniu i zakończeniu kursów żeglarskich, opowiadają o Fundacji i Rejsach Charytatywnych dla dzieci, które od lat organizują, to w mojej głowie pojawiają się łzy i zaciśnięte gardło. Poznając fundację postanowiłem, na tyle na ile będę mógł, wesprzeć każde działanie i zaangażować się całym sobą w pracę wolontariusza.

Młodzież z domu dziecka, którą miałem na jachcie podczas tegorocznego rejsu socjoterapeutycznego, wiele mnie nauczyła! Spędziłem z nimi jeden z najpiękniejszych i najważniejszych tygodni mojego życia. Młodzież, z którą wiele rozmawiałem, jadłem, spałem, żeglowałem, opowiadałem kawały, śpiewałem, bawiłem się i płakałem. Młodzież, której mogłem powiedzieć prosto w oczy, że nieważne co teraz przechodzą, w jakich ciężkich są sytuacjach, jak bardzo mocno boli ich życie, mogłem im mówić, że to wszystko się zmieni i minie. Ciekawi młodzi ludzie z tęsknotą w oczach... za miłością, za szacunkiem, za poczuciem własnej wartości. Dzieciaki, którym mogłem powiedzieć, że muszą uwierzyć w siebie i nikt nie ma prawa im mówić, że są gorsi od innych. Bez względu na to, jak ich inni teraz oceniają, warto w życiu walczyć, podążać za swoimi marzeniami i nigdy się nie poddawać. Byliśmy razem, byłem jednym z nich – tylko nieco starszy, ale z tym samym bagażem. To był cudowny czas... Bóg jednak wie co robi.
Cieszę się, że ich spotkałem na swojej drodze, ponieważ ta przygoda pozwoliła mi głęboko zajrzeć w siebie.
Dlatego Fundacja !!! – Ja pomagam, a TY ?