Monika Wilk

Monika Wilk

Żeglarka. Filozofka. Miłośniczka literatury faktu i historii sztuki. Pasjonatka podróży i  ludzi. Życiowe motto: Jedyną osobą, którą jest Ci przeznaczone się stać, jest ta którą zdecydujesz się być.

Jak trafiłam do Fundacji Szekla?
Można powiedzieć, że trochę z przypadku. A może, to nie był przypadek? Stasiuk pisał, “że są takie zbiegi okoliczności, które przypominają wyrafinowany plan”. Nie wszystkie plany rozumiemy, nie ze wszystkimi planami jesteśmy się w stanie pogodzić, ale mija czas, który minąć musi i z tym przemijaniem przychodzi życiowa lekcja, która pomaga z przeszłości czerpać siły na kolejny dzień.

Tuż przed wakacjami odszedł ktoś bardzo mi bliski. Osoba, której nie zastąpi nikt. Moja najlepsza  przyjaciółka. Z końcem czerwca razem z bliskimi mi i jej osobami wyjechaliśmy na Mazury. Tomek i Kondziu postanowili w końcu zrobić patent, jak i Marc odpocząć nad wodą, którą tak kochała Aneta. Przypadek o imieniu Tomek sprawił, że i ja podeszłam do egzaminu, przypadek o imieniu „brak umiejętności” sprawił, że egzamin ten oblałam. Nie wszystko w życiu wychodzi od razu.
Egzamin na sternika jachtowego zdałam tydzień później. Przez czas kursu żeglarskiego miałam ogromną przyjemność poznać i obserwować przy pracy wspaniałych ludzi ze Szkoły Żeglarskiej Szekla. To od nich dowiedziałam się o Fundacji. To oni poprzez swoje zaangażowanie, dobroć, energię, empatię i siłę sprawili, że chciałam stać się częścią tego właśnie planu. I chyba trochę się stałam.

Na koniec jeszcze raz zacytuję Stasiuka “przeznaczenie nie mieści się wewnątrz człowieka, lecz wokół niego”. Moje przeznaczenie jest wokół mnie. W ludziach, których spotykam, w ludziach którym mogę pomóc, w ludziach, którzy codziennie pomagają mi. Bardzo Wam wszystkim za to dziękuję.

Dzięki Grzesiu i Wojtek. Dzięki Pola. Dziękuje Wojtek „Orzeł”, Małgosia, Natalia, Kamila. Dzięki Wszystkim, których miałam ogromną przyjemność poznać podczas kursu żeglarskiego i rejsu Fundacji Szekla  2018.

Przede wszystkim dziękuję Wam Dzieciaki!