Kamila Rokita

Kamila Rokita

Pedagog. Nauczycielka. Terapeutka. Plastyczka. Wizażystka. Żeglarz. Miłośniczka podróżowania z minimalnym bagażem, długich wędrówek i biegania. Animatorka w Szkole Żeglarstwa Szekla. Wolontariuszka w Fundacji Szekla.

Moja przygoda z żeglarstwem rozpoczęła się dwa lata temu. Mieszkając już jakiś czas na mazurach i zakochując się w tutejszych pięknych jeziorach stwierdziłam, że muszę nauczyć się żeglarstwa. Szkołę Żeglarstwa Szekla polecił mi mój przyjaciel. Tydzień później byłam już na kursie szkoleniowym, a w kolejnym roku popłynęłam z Szeklą na obóz żeglarski jako opiekun. Uczenie dzieci żeglarstwa i życia w załodze sprawiało i nadal sprawia mi dużo satysfakcji. Jest moim motorem napędowym do innych działań.
Co cenię w żeglarstwie? W żeglarstwie cudowne jest to, że oprócz umiejętności ważne jest, żeby pomagać sobie nawzajem i móc na siebie liczyć. Takich wartości uczymy również naszych podopiecznych w Fundacji, w której działania chciałam zaangażować się od momentu, kiedy o niej usłyszałam. Na co dzień jestem pedagogiem i pracuję z dziećmi niepełnosprawnymi, z różnego rodzaju trudnościami i dysfunkcjami. Pomagam im, bo sprawianie radości, tym którzy najbardziej tego potrzebują, daje mi szczęście i poczucie spełnienia. Pomagam, bo mogę, pomagam, bo warto, pomagam, bo chcę. Ty też możesz pomóc! Możesz, jeśli tylko zechcesz!